Voordat er wordt opgezegd, moet er vaak eerst een waarschuwing worden gegeven. Dit heeft – in veel gevallen – voorrang op het ontslag als het mildste middel. Het regionale arbeidsgerecht van Mecklenburg-Vorpommern (Landesarbeitsgericht Mecklenburg-Vorpommern) heeft hier onlangs nog eens op gewezen (5 Sa 245/21).
In het verleden had de werkgever toegestaan dat bedrijfsauto’s na overleg met de leidinggevende kortstondig voor privédoeleinden werden gebruikt. Een werknemer had het voertuig vervolgens zonder toestemming gebruikt, omdat hij op dat moment niet in de gelegenheid was om contact op te nemen met zijn leidinggevende.
De werkgever nam dit als reden om de werknemer te ontslaan. Zijn vordering tot ontslagbescherming slaagde voor de regionale arbeidsrechtbank. De rechtbank maakte duidelijk dat het plichtsverzuim niet zo groot was dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was. In dit geval was het nodig om een waarschuwing te geven over het plichtsverzuim voordat het ontslag werd gegeven.
- Mededingingsrecht en Terugnameplicht voor Oude Elektronische Apparaten in Duitsland - oktober 19, 2024
- Contract voor de latere installatie van een geleverde batterijopslagsysteem doorgaans wordt geclassificeerd als een koopovereenkomst met installatieverplichting - oktober 19, 2024
- Waarschuwingsbrieven mogelijk in Duitsland: schending gegevensbescherming kan worden vervolgd door concurrenten - oktober 13, 2024