Categorieën
Auteursrecht

Reclamerecht: bescherm je eigen logo

Hoe kun je je bedrijfslogo beschermen? Een veelgestelde en legitieme vraag: “Hoe kan ik mijn logo beschermen?”. Om de een of andere reden praten leken graag over het willen “patenteren” van het logo. Gelukkig zijn er verschillende beschermingsniveaus beschikbaar, maar het octrooi is precies waar niet over gesproken wordt.

Hier volgt een overzicht van zaken die te maken hebben met de bescherming van je eigen logo – advocaat Jens Ferner helpt je graag met de bescherming van je bedrijf in Duitsland.

Bescherming van bedrijfslogo

Bij een logo denk je regelmatig aan drie gebieden, die ook verschillende effecten hebben:

  • De maker van het logo zal regelmatig een auteursrecht hebben (tenzij het volledig irrelevant/geesteloos is – voor auteursrechtelijke bescherming van een logo, zie hier). Dit hoeft niet apart geregistreerd te worden, maar kan tot problemen leiden als de maker en gebruiker van het logo verschillen. In dat geval zal er duidelijk nagedacht moeten worden over het gebruiksrecht en ook het recht op verdediging bij gebruik door derden.
  • Als je het logo niet zelf hebt gemaakt, maar een ontwerper hebt ingeschakeld, moet je een contractueel gebruiksrecht hebben verkregen dat onbeperkt is in tijd, onderwerp en gebied. U kunt dit recht dan gebruiken om zelfstandig actie te ondernemen tegen inbreukmakers.
  • Bescherming als merk kan dan worden overwogen. Dit is het geval als het logo een karakteriserende functie heeft voor waren/diensten en juist dient als bewijs van herkomst. Registratie is echter niet zo eenvoudig als veel mensen denken en vooral in het geval van grafische verschillen (of verschillende waren/diensten) kunnen twee zogenaamd gelijkende logo’s snel naast elkaar bestaan.
  • De registratie van een model (voorheen: modeloctrooi) moet ook worden overwogen. Dit is het geval als het grafisch ontwerp als zodanig beschermd moet worden.
  • Als u niet hebt gekozen voor actieve bescherming en een concurrent uw eigen logo gebruikt, kunt u eventueel nog steeds een manier vinden om uw eigen rechten af te dwingen via het mededingingsrecht.
  • Parallel aan het beschermen van je eigen logo, rijst de vraag hoe je je bedrijfsnaam beschermt – hier is vaak een overlap met de vraag hoe bescherm je je bedrijfsnaam.

Selectie van het juiste eigendomsrecht

Of een merk of model (of beide) de voorkeur verdient in het geval van geregistreerde bescherming is een kwestie van het individuele geval. Er moet bijvoorbeeld rekening mee worden gehouden dat een zuiver decoratief gebruik het gebruik van het merk van een ander niet zal verhinderen (er is geen sprake van onderscheidend gebruik!), terwijl het model elk gebruik verhindert. Aan de andere kant zal de onderscheidende functie met zijn beschermingsomvang zeer nuttig zijn bij de marketing van producten/diensten.

Advocaat Jens Ferner

Door Advocaat Jens Ferner

Ik ben een gespecialiseerde advocaat voor strafrecht + gespecialiseerde advocaat voor IT-recht en wijd mijn professionele leven volledig aan strafrechtelijke verdediging - en IT-recht als advocaat voor creatieve & digitale bedrijven en greentech. Voordat ik advocaat werd, was ik softwareontwikkelaar. Ik ben auteur in een gerenommeerd StPO-commentaar en in vakbladen.

Ons kantoor is gespecialiseerd in strafrechtelijke verdediging, witteboordenstrafrecht en IT-recht. Let op ons werk in kunstrecht, digitaal bewijs en softwarerecht.

Let op: Voor bedrijven zijn wij landelijk actief, voor consumenten uitsluitend in NRW voor strafverdediging + OWI's!